Elementis ja Rauanheimo aloittivat logistiikkayhteistyön vuoden 2022 alussa

Elementiksellä on pitkät perinteet erikoiskemikaalien jalostamisesta. Yksi päätuotteista on talkki, jota hyödynnetään maailmanlaajuisesti muun muassa muovin, pinnoitteiden ja paperin valmistuksessa, henkilökohtaisen hygienian tuotteissa ja lääketeollisuudessa. Elementis louhii ja rikastaa talkkia Suomessa, missä Sotkamon ja Vuonoksen tehtaat ovat toimineet jo vuodesta 1969. Konsernilla on myös kaksi talkkitehdasta Hollannissa; Amsterdamissa ja Katwijkissa, minne talkkituotteet toimitetaan laivoilla jatkojalostettaviksi. Lisäksi Suomen tehtailta toimitetaan talkkituotteita suoraan asiakkaille Suomeen, Pohjoismaihin, Baltiaan, muualle Eurooppaan sekä Aasiaan ja Yhdysvaltoihin. Eri asiakkaille toimitetaan erilaisia talkkilaatuja muun muassa bulkkina, säkeissä, rakeistettuna ja lietteinä. Tuote- ja toimitustapayhdistelmiä on satoja, eikä eri talkkilaatuja saa missään tapauksessa sekoittaa keskenään. Esimerkiksi maali- ja metsäteollisuuteen sopivien talkkilaatujen partikkelikoko ja vaaleus vaihtelevat.
– Tuotantoprosessi perustuu laboratorioanalyyseihin, kertoo Elementisin Suomen Supply Chain Manager Juha Räsänen. Talkkituotteiden käsittely- ja varastointitoimet edellyttävät logistiikkakumppanilta erityistä huolellisuutta.
Elementisin logistiikkakumppanina toimii Rauanheimo.

Etuja keskittämisestä

Sotkamon ja Vuonoksen tehtailla talkki lastataan bulk- ja pallettivaunuihin, jotka toimitetaan junalla Kotkan satamavarastoon ja sieltä eteenpäin Amsterdamiin.
– Yhteistyömme sisältää talkkilastien lastauksen tehtailla, purun satamaan, varastoinnin, pallettilastaukset suoriin asiakastoimituksiin ja laivalastaukset yhtiön aikarahdattuihin laivoihin sekä kattavat huolinta- ja raportointipalvelut, kertoo Rauanheimon aluejohtaja Niko Orpana.
Rauanheimon Kotkan Mussalon terminaalit sopivat liikenteelle erinomaisesti, mikä mahdollistaa koko tuotannon keskittämisen yhteen paikkaan. Terminaaleista lasti siirretään kontteihin, laivoihin ja myös suoriin autokuljetuksiin. Liikenteen keskittäminen luo häiriöttömän, tehokkaan ja joustavan toimitusketjun tuotantolaitokselta laivaan.
– Keskittämisen avulla kokonaisliikenne saadaan optimoitua, mikä tuo asiakkaalle helppoutta, joustavuutta, toimitusvarmuutta ja kustannustehokkuutta, Orpana toteaa.

Sijainti paalupaikalla

Elementisin ja Rauanheimon yhteistyö polkaistiin vuodenvaihteen jälkeen ripeästi käyntiin ja sitä rakennetaan pala kerrallaan. Räsänen kertoo olevansa kokonaisuuteen tyytyväinen. Rauanheimon yrittäjäomistajuus ja yrittäjäasenne tuovat toimintaan joustavuutta. Lisäksi kumppani on vakavarainen ja hyvämaineinen.
– Alun perin otin Rauanheimoon yhteyttä erityisesti hyvän sijainnin vuoksi, Räsänen kertoo. Kotka ja Vuosaari ovat toimintamme kannalta tärkeitä satamasijainteja, ja Rauanheimolla on toimintaa niissä molemmissa.
Satamavarastot sijaitsevat laiturin välittömässä läheisyydessä ja ihanteellisella paikalla myös junien purkamisen suhteen.
Elementis on maailman ainoa rikastustekniikalla talkkia jalostava yritys. Ainutlaatuinen asema tarjoaa tulevaisuutta ajatellen paljon mahdollisuuksia. Pörssiyhtiönä Elementis hakee luonnollisesti kannattavaa kasvua. Talkkiteollisuudelle haetaan jatkuvasti uusia kumppaneita ja asiakkaita. Toimintaa tehostetaan myös purku- ja lastaustoimia kehittämällä.
– Rauanheimo on riittävän iso operaattori, jolla on resursseja myös laajentamistamme ajatellen, Räsänen toteaa.

Elementis

Elementis on Lontoon pörssissä listattu erikoiskemikaalien yritys, joka työllistää yli 1 400 henkilöä yli 30 paikassa ympäri maailmaa. Monipuolisella tuotevalikoimalla palvellaan etenkin teollisuusasiakkaita. Suomessa Elementis Minerals B.V. Branch Finlandilla on kaksi talkkitehdasta, joista toinen sijaitsee Sotkamossa ja toinen Outokummussa. Tehtaiden kapasiteetti on yhteensä yli 300 000 tonnia vuodessa.
www.elementis.com